Microsoft® CSP je program količinskog licenciranja namenjen
korporacijskim, državnim, dobrotvornim i akademskim organizacijama koje
naruče najmanje 1 licencu. Nakon prvobitne narudžbe, kupci u okviru
ovog programa uživaju u znatno povoljnijim cenama za sve licence tokom
dvogodišnjeg trajanja njihovog autorizacijskog broja.


Microsoft® CSP program kreiran je da omogući jednostavno i
fleksibilno definisanje cena za preduzeća gotovo svih veličina.
Budući da CSP Licence program osigurava isključivo licence,
sklapanjem ovakvog ugovora vaše preduzeće ima pravo da kopira
Microsoftov softver obuhvaćen sporazumom i da ga raspodeli unutar
organizacije (kao jedinstvene pravne osobe).

Pogodnosti programa Microsoft® CSP uključuju:

 •  Značajne popuste na maloprodajne cene,
 • Mogućnost nabavke najnovijih verzija Microsoftovog softvera putem programa Software Assurance,
 • Mogućnost ponovne narudžbe za barem jednu licencu,
 • Lakše upravljanje licencama putem alata za njihovo elektronsko praćenje, tzv. eOpen.

Software Assurance

Software Assurance je jednostavniji način za nabavku najnovijih verzija Microsoftovih proizvoda koji zamenjuje niz prethodnih licenci za nadogradnju. Aktuelni kupci licence Open Licence imaju na raspolaganju alat eOpen koji im može pomoći u proceni spremnosti za program Software Assurance (pre nego što počnu da koriste ovaj alat, novi korisnici će morati da unesu svoje licencne podatke). Ovaj alat analizira status vaše licence Open Licence i pomaže vam u izboru ponuđenih mogućnosti u okviru programa Software Assurance.

Uz to, Microsoft je u ponudu uključio i program Microsoft Academic Open License (engl.) prilagođen obrazovnim ustanovama.

eOpen

eOpen je alat na mreži koji kupcu omogućava da elektronski upravlja svojim narudžbama u okviru programa Open License (engl.). Kupac pomoću alata eOpen može da dobije elektronsku potvrdu narudžbenice, i pregleda status i istoriju narudžbi za određene licence. Kupcu je omogućena personalizacija kako bi prilagodio pregledanje tih informacija svojim potrebama. eOpen je dostupan za naručivanje licenci u više od 180 zemalja.

Dostava elektronske licence

Program Open Licence omogućava dostavu licence i pregled pojedinih licenci i njihovu potvrdu elektroniskim putem. Kupac dobija pristup svojoj vlastitoj i zaštićenoj Web stranici na kojoj može pregledati kupovinu licenci putem programa Open Licence.

Microsoft Open Value Pretplata (Subscription) – OVS

Upoznajte se s novom mogućnošću nabavke softvera, pomoću koje ćete osigurati uvek najnovije verzije Microsoftovih proizvoda po veoma povoljnim cenama.

Program OVS je Microsoftov program licenciranja koji za razliku od drugih Microsoftovih programa količinskog licenciranja, omogućava preduzeću da se pretplati na najnovije verzije softvera. Organizacija koja se odluči za OVS način licenciranja – jednom godišnje plaća iznos pretplate. Pretplatom preduzeće stiče pravo na standardizaciju Microsoft Desktop Platforme (Platforma za mala preduzeća ili profesionalna platforma). Preduzeća koja se standardizuju na Microsoftovim platformama mogu uživati u pogodnostima koje im nudi OVS ugovor kao što je mogućnost centralizovanog planiranja troškova i plaćanja na godišnjem nivou.

Neke od pogodnosti OVS načina licenciranja za korisnika:

 •  Lakše planiranje godišnjih troškova za software,
 • Jednostavno upravljanje softverskim licencama sa garancijom da su licence uvek punovažne,
 • Pravo na naručivanje drugih Microsoftovih proizvoda kroz program Open Licence,
 • U cenu je uključena određena telefonska podrška,
 • Korišćenje najnovijih verzija proizvoda uključenih u Microsoftovu platformu bez potrebe za dodatnim nabavkama i plaćanjima,
 • Software Assurance pogodnosti.

OVS kupci imaju pravo korišćenja najnovijih verzija bilo kojeg OVS proizvoda na bilo kojem od svojih kvalifikovanih računara u periodu od tri godine.

Platformski proizvodi

Platforma za mala i srednja preduzeća se sastoji od:

 • Microsoft Windows Proffesional Upgrade Version
 • Office Small Bussiness
 • Microsoft Small Business ServerCAL (Client Access Licence).

Profesionalna platforma se sastoji od:

 •  Microsoft Windwos Professional Upgrade Version,
 • Office Professional,
 • Microsoft CoreCAL (Client Access Licence).

OVS korisnik može nabaviti ove proizvode pojedinačno ili odjednom kroz čitavu OVS platformu. Krajnji korisnici koji se odluče na čitavu OVS platformu izvući će najveću vrednost iz svoje pretplate na softver kroz:

 •  Popust od 5% na iznos godišnje pretplate,
 • Viši nivo usluge,
 • Dodatne uštede koje se ostvaruju kroz snižene troškove posedovanja (TCO).

Osim platformskih proizvoda, kroz OVS se može poručiti i čitava paleta dodatnih proizvoda, kao što su serveri na primer.

„Up-to-date“ popust

Microsoft nudi već legalnim klijentima poseban popust na cenu OVS proizvoda tokom plaćanja početne pretplate za prvu godinu kako bi se vodilo računa o postojećoj instaliranoj bazi i ranijim kupovinama korisnika. Stoni računari koji su kvalifikovani za Up-to-date popust odnose se na sve računare koji su uključeni u prvu godinu a koji su ranije bili legalno licencirani za korišćenje zadnje ili predzadnje verzije proizvoda koje je kupac izabrao u OVS programu.

Brojanje računara za potrebe OVS ugovora

OVS kupac će prebrojati sve kvalifikovane računare u preduzeću. Pod kvalifikovanim računarom se podrazumevaju stoni računari, prenosivi računari, radne stanice i slični uređaji koje koristi preduzeće (uključujući i podružnice) a koji zadovoljavaju minimalne uslove neophodne za izvršavanje bilo kojeg od Open Subscription proizvoda. Kvalifikovani računari ne uključuju računare koji su označeni kao serveri i koji se ne koriste kao računari, kao niti sisteme koji su namenjeni SAMO za izvršavanje line of business aplikacija.

Na datum svake godišnjice sporazuma, OVS kupac može u OVS ugovor da uključi još dodatnih kvalifikovanih računara.

Uključivanje predstavništva svog preduzeća u ovaj program

OVS kupac će definisati svoju organizaciju kao jedinstveni entitet ili kao jedinstveni entitet sa svojim pridruženim članovima. Predstavništvom se smatra organizacija koju poseduje i kontroliše kupac, ili koja se nalazi u zajedničkom vlasništvu. Ako kupac OVS platforme želi da uključi u sporazum svoja predstavništva, to može naznačiti pri sklapanju sporazuma.

OVS kupac će biti ovlašćen za korišćenje softvera nakon što primi pismo od Microsofta kojim se sporazum potvrđuje.

Kraj isteka ugovora

U trenutku kad ugovor ističe, OVS kupac se nalazi pred izborom hoće li obnoviti sporazum ili nabaviti trajne licence kroz opciju otkupa. Ako kupac ne izabere ni jednu od ove dve mogućnosti, tada ima obavezu da sa svojih računara izbriše sav softver koji je bio licenciran putem OVS sporazuma.

CAL – Client Access Licence (dozvole za pristup serveru)

Core CAL Suite i Enterprise CAL Suite – Detaljni opis paketa pristupnih licenci za računare (klijente)

Korisnici Microsoft proizvoda mogu odabrati i kupovinu CAL (Client Access Licence) uz licencni paket. Korisnici se češće odlučuju za licencne pakete nego za kupovine pojedinčnih licenci (za pristup pojedinim serverima) zato što su cene niže a licence su jednostavnije za nabavku i administraciju. Licencni paketi (Licence Suite) su dostupni samo kroz Software Assurance (SA) i uobičajeno se nabavljaju (kupuju) uz Open Value ugovore. Korisnicima je omogućena kupovina dva licencna paketa: Core CAL, za legalno pristupanje serverima infrasktrukure osnovnog nivoa, i Enterprise CAL Suite koji je namenjen složenijim i naprednijim scenarijima koji uključuju dobro upravljanu komunikaciju među zaposlenima, kolaboraciju i praćenje poštovanja zakonskih normi u okviru preduzeća (compliance).

Core CAL Proizvodi

Microsoft® Windows Server™, Exchange Server Standard, Sharepoint Server Standard, Lync Server Standard, System Center Configuration Manager, Forefront End Protection – klijentske pristupne licence obezbeđuju odličnu osnovu IT infrastrukture: platforma, grupne polise, provera identiteta, bezbednost (security), desktop antivirusni softver, e-mail, upravljanje radnim stanicama (systems management), audio i video komunikacija, portali, pretraga,  timska kolaboracija i dr.

Microsoft Core CAL omogućava korisnicima jednostavan i jeftin način primene osnovnih Microsoft infrastrukturnih servisa. Ovaj izbor donosi značajnu vrednost i uštede organizacijama koje žele da prošire mogućnosti Windows platforme na najbolje-od-najboljih rešenja za komunikaciju, kolaboraciju i upravljanje aplikacijama dizajniranim za integraciju sa Microsoft platformom i alatima za upravljanje.

Enterpise CAL Proizvodi

Proizvodi Enterprise CAL paketa omogućavaju uvođenje naprednih rešenja. Pored svih Core CAL proizvoda, Enterprise CAL uključuje i sledeće klijentske pristupne licence: Active Directory Rights Management Services, Exchange Server Enterprise, Sharepoint Server Enterprise, Lync Server Enterprise, System Center Client Management Suite, Forefront Protection Suite, Forefront Unified Access Gateway. Ovaj skup pristupnih licenci čini osnovu za naprednu IT infrastrukuru koja obezbeđuje napedne funkcionalnosti kao što su: napredna elektronska saradnja zaposlenih, enterprise content management, upravljanje pravima pristupa informacijama (information rights management), bezbednost komunikacionih servisa i servera, nadgledanje tehničke ispravnosti računara i drugo. Microsoft SQL Server™ može biti uključen kao dodatna opcija.

Ovaj izbor donosi ogromnu vrednost korisnicima koji tragaju za načinom da prošire svoju osnovnu Microsoft platformu na najbolji i najefikasniji način, uvođenjem rešenja koja će odgovoriti poslovnim izazovima koje donosi današnjica i sutrašnjica, i obezbeđuje značajne uštede u odnosu na individualne CAL licence koje upotrebljavaju korisnici koji su implementirali samo dva od uključenih proizvoda.

cal

Slika 1. Uporedni pregled Core CAL i Enterprise CAL suite

OEM (Original EquipmentManufacturers)

 • Kupljeni Oparativni Sistem  uz novi računar.
 • Licenca je važeća dok god je računar u funkciji,  a računar je vlasnik softvera.
 • COA nalepnica zalepljena na vidnom mestu kućišta računara.

Primer COA nalepnice sa nazivom proizvođača

coa

 •  Račun operativnog sistema i računara moraju da budu napravljeni istog datuma.

FPP (Fully Packaged Product)

 • Box -retail – licenca u kutiji.
 • Licenca je, trajna, prenosiva i u vlasništvu lica.
 • Kutija se čuva zbog COA nalepnice (ne lepi se na računar).

Trajne licence

 • Windows 10
 • Windows 11 , Professional & Home Edition
 • Office 2021 Home & Business
 • Office 2021 Home & Student
 • *Moguća je i kupovina kao
  ESD - Elektronska licenca - (Electronic Software Delivered)

…………………………….................

Microsoft najam na 1 godinu

 • Microsoft 365 Personal
 • Microsoft 365 Business Standard
// Microsoft® CSP

Microsoft
Ponuda softvera

01

01

05

05

09

09

02

02

06

06

10

10

03

03

07

07

11

11

04

04

08

08

12

12

// Dostupni smo svakog radnog dana od 09-17h

Da Vam je potrebna pomoć?

// Kontakt osobe

Naš tim
Na dohvat ruke

Dušan Zdravković
Dušan Zdravković
 • +381 63 405 220
 • dusan.zdravkovic@perspekta.co.rs
 • Predrag Lazarević
  Predrag Lazarević
 • +381 63 302 207
 • predrag.lazarevic@perspekta.co.rs
 • office@perspekta.co.rs